Spośród wymienionych preparatów najbardziej znany i najpowszechniej stosowany przez polskich producentów warzyw jest Asahi SL – typowy biostymulator.
Został on zarejestrowany w Polsce zgodnie z prawem o ochronie roślin, które restrykcyjnie określa zasady dopuszczenia preparatów do stosowania w uprawie roślin. Najistotniejszym kryterium jest przede wszystkim bezpieczeństwo środka dla środowiska, konsumenta, producenta i upraw.
Ponadto wymagane jest, na podstawie wyników badań polowych przeprowadzonych w kilku sezonach wegetacyjnych, udowodnienie skuteczności biologicznej danego preparatu.
Biostymulatory są obecnie powszechnie stosowane na świecie w nowoczesnym rolnictwie i ogrodnictwie w celu usprawnienia procesów wzrostu i rozwoju roślin.
Ich wpływ na rośliny nie wynika z bezpośredniego udziału w regulowaniu procesów życiowych, lecz z oddziaływania na metabolizm. Stymulują one syntezę naturalnych hormonów, niekiedy zwiększając ich aktywność, usprawniają pobieranie składników mineralnych, intensyfikują podziały komórkowe, itp.
Ponadto zwiększają odporność na niekorzystne warunki stresowe (m.in. mróz i chłód), dlatego też nazywane są często środkami przeciwstresowymi. (...)"
Dr inż. Adam Słowiński; Biostymulator Asahi SL w Programie Poprawy Jakości Warzyw